<$BlogRSDURL$>

Görünüm ve Doku 

Yazdığınız masaüstü uygulamasında "Swing/JFC kullansam mı acaba?" diye düşünüyorsunuz fakat bir yandan da Swing ile yazılmış uygulamaların çirkin olduğunu düşünüyorsunuz. Değil varsayılan Swing görünümü olan Metal'in, işletim sistemlerinin sunduğu görünümlerinde çirkin en azından kullanaıcıdan kullanıcıya değişebilen bir zevke hitap etmediğini düşünüyorsunuz. Özellikle KDE ve Gnome kullanıcısı iseniz temaları kullanarak masaüstünüzü istediğiniz gibi düzenleyebilmenin avantajlarını biliyor ve bunları uygulamalarınıza da yansıtmak istiyor olabilirsiniz.

Swing görsel bileşen kütüphanesi görünüm ve dokusunun ( Look and Feel ) modüler olarak değiştirilebilmesine olanak sağlar. Uygulamalarınızın görnüm ve dokusunu değiştirmek için uygulama açılışınızda aşağıdaki üç satırı yazmanız yeterli olacaktır. ( Tabiki burda hangi görünüm sınıfını kullanmak istiyorsanız onu seçmelisiniz. )

try {
    UIManager.setLookAndFeel(new Plastic3DLookAndFeel());
} catch (Exception e) {

}

Peki farklı görünüm ve dokuları nerden bulabiliriz. Öncelikle tavsiye edeceğim site Javootoo. Burada Swing için geliştirilmiş ticari ya da özgür görünüm ve doku paketlerinin önemli bir kısmını bulabilirsiniz.

Bu görünüm ve doku paketleri içerisinden özellikle kendi içlerinde tema destekleri bulunan JGoodies Looks, SkinLF ve Oyoaha paketlerini öneririm.

Eğer ticari bir çözüm arıyorsanız Incors'un sunduğu Alloy paketini inceleyebilirsiniz.

Ayrıca Swing ve SWT arasında karar verme konusunda görünümün en önemsiz konu olduğunu göstermek amacıyla Karsten Lentzsch tarafından hazırlanmış olan Metamorphosis uygulamasını kesinlikle incelemelisiniz.

Not: Java 5 ile bilikte Swing görünüm ve doku paketinde küçük değişimler gerçekleşti. Tema desteği geliştirildi ve varsayılan olarak artık Metal değil Ocean görünüm ve dokusu kullanılmakta.

0 Yorum:

Cevze, Java yazılım geliştirme ortamı ile ilgili konuları içeren bir Hakan Uygun weblogudur. Yapımında Blogger-Templates'den şablon kullanımıştır. Ayrıca Cezve resmi de mehmetefendi.com'dan alınmıştır.