<$BlogRSDURL$>

Thinlet 

Sevimli, küçük, taşınır bir Java GUI kütüphanesi. Kendisi hepi topu 70k'lık bir jar olarak geliyor ve hemen hemen çalışmadığı hiç bir platform yok. Java 1.1'den Java 5'e sorun çıkarmadan çalışmakta. Donanım olarakta Java 1.1 ve J2ME destekleyen her yerde çalışmakta. Kendilerini HP iPaq'te CrEme ile kullanmış bulunuyorum [2].

En önemli özelliği AWT üzerine kendi çizimlerini yapıyor olması ( leightweight ). Bu sayede playform bağımsızlığını sağlamış ve AWT'nin vermediği görsel bileşenleri ( Tree, Table v.b. ) vermiş oluyor. Hatta bu sayede uygulamaların görünüm ve dokusu da değiştirilebiliyor (skinlet v.b. ).

Bir diğer önemli özelliği ise form tanımlarının koddan yapılabileceği gibi XML dosyaları olarak'ta hazırlanabilecek olmasıdır. Hatta çalışma zamanında ( run-time ) internet üzerinden XML'i indirerek dinamik kullanıcı arayüzleri oluşturulabilir. İçerisinde gömülü olarak çok basit bir XML yorumlayıcı ( parser ) da barındırmaktadır.

Ayrıca, aynı uygulama hem applet hem de application olarak ( tabiki applet "sandbox" kurallarına uyulduğu sürece ) her hangi özel bir şey yapmanıza gerek kalmadan çalıştırılabiliyor.

LGPL lisansı ile yayınlanan bu projeyi özellikle PDA üzerinde çalışacak olan uygulamalar geliştirenlere tavsiye ederim.

Referanslar
[1] Thinlet
[2] CreMe
[3] MobilCRM


0 Yorum:

Cevze, Java yazılım geliştirme ortamı ile ilgili konuları içeren bir Hakan Uygun weblogudur. Yapımında Blogger-Templates'den şablon kullanımıştır. Ayrıca Cezve resmi de mehmetefendi.com'dan alınmıştır.