<$BlogRSDURL$>

Veri tabanı araçları 

Veri tabanı sunucuları kendi yönetim araçlarıyla birlikte gelmekteler ama bunlar genelde bir platform üzerine yoğunlaşmış durumda olurlar. Özellikle veri tabanı sunucusu sadece bir platform üzerinde çalışıyorsa.

Eğer işletim sisteminden ve veri tabanı sunucusundan bağımsız bir uygulama geliştirmek istiyorsanız, ya da en azından veri tabanının doğal ortamının dışında çalışmak istiyorsanız ( örneğin MS SQL Server'a bağlanacak bir Linux uygulaması ya da PostgreSQL Server'a bağlanacak bir Windows uygulaması geliştiriyorsanız ) platformdan bağımsız olarak bu sunuculara bağlanacak araçlara ihtiyacınız var demektir.

SQuirrel
SQuirrel, JDBC desteği olan veri tabanlarına bağlanıp işlem yapmayı kolaylaştırmak amacıyla yola çıkmış Java tabanlı bir grafik arayüz uygulaması. Hem işletim sistemi hem de veri tabanında bağımsız etkileşimli sorgulama aracı ( ISQL ) olarak farklı işletim sistemi ve veri tabanı sunucularında çalışmak durumunda kalanlar için ortak bir çözüm olması nedeniyle iyi bir seçenek olabilir.

Bağlandığı veri tabanının nesne hiyerayşisini ağaç üzerinde sunmakta ve Jedit üzerine kurulu editörü ile SQL betiklerini yazmayı kolaylaştırmaktadır.

IzPack kurulum aracıyla paketlenmiş olup istenilen platforma rahatça kurulabilir. Paket olarak çeşitli görünün ve doku seçeneklerini de barındırmaktadır.

GNU GPL ile yayınlanmaktadır.

Aqua Data Studio
SQuirrel ile aynı işleve sahip olmakla birlikte görece daha donanımlı olan Aqua Data Stdudio'nun iki farklı sürümü iki farklı lisansla yayınlanmaktadır.

En son sürümü 3.7, Oracle, MS SQL, Sybase, MySQL, PostgreSQL ve DB2 için özelleşmiş araçlara sahip. Tablo, Index gibi veri tabanı nesnelerini hazırlamanızı sağlayacak dialogları bulunmakta. Ayrıca bu veri tabanlarının özelleşmiş hiyerarşilerini de sunubilmekte. Öğrenim için ücretsiz olan uygulama diğer tüm kullanımlar için lisans ücreti talep etmekte.

Bir önceki sürüm olan 2.x serisi ise son sürümün sahip olduğu yeteneklerin bir kısmına sahip olmamakla birlikte tüm kullanımlar için ücretsiz olarak yayınlanmaktadır.

2 Yorum:

Cevze, Java yazılım geliştirme ortamı ile ilgili konuları içeren bir Hakan Uygun weblogudur. Yapımında Blogger-Templates'den şablon kullanımıştır. Ayrıca Cezve resmi de mehmetefendi.com'dan alınmıştır.