<$BlogRSDURL$>

JSmooth 

Java Uygulamasını Başlatmak
Java uygulamalarını başlatmak belki de java uygulamalarının en önemli sorunu. Bir uygulamanın hangi sınıf yolunu ( classpath )'i kullanacağı çalıştırılacak olan ana sınıfın ( main class ) hangisi olduğu, çalışma parametreleri v.b. komut satırından girilmesi gerekiyor. *nix dünyasında bu işleri kabuk betikleri ( shell script ) yazarak yapmak, Windows'a göre oldukça kolay. Ayrıca bir .bat dosyasını çalıştırdığınızda Windows bu dosyayı arka planda açık bırakıyor ve kullanıcı bu pencereyi kapattığında uygulamanızda kapanıyor.

Tabiki Windows ayarlarıyla oynayarak .jar dosyalarına çift tıklandığında bu dosyaların varsayılan JVM tarafından çalıştırması sağlanabilir fakat bu sadece bir .jar'dan oluşan küçük uygulamalar için bir çözüm olabilir, çünkü sınıf yolun'u tanımlayamayız.

Ayrıca üzerinde çalışılan işletim sisteminin arayüzlerine uyum sağlayan uygulamaları kullanıcıların öğrenmesi ve kullanması daha kolay olacaktır.

JSmooth
Yukarıda sayılan problemlere çözüm ise uygulamayı başlatacak bir Windows uyulaması, .exe yazmaktır. JSmooth'un bize sunduğu çözümde budur.

GUI üzerinden gereken ayarlar bilgilerini toplar ve sonuç .exe üretir. Üretilen exe windows uygulaması olduğu için standart windows yöntemlerini kullanarak çalıştırılabilir.




Son versiyonunda Swing GUI'si JGoodies Looks ve l2fprod bileşenleri kullanılarak modernleştirilmiş durumda.

Sağladığı Olanaklar
  1. Exe ismi ve ikonu ( .ico, .png, .gif ) verilebilir.
  2. sınıf yolu verilebilir.
  3. JVM versiyon kontrolü yapılabilir.
  4. Eğer uygun bir JVM yüklü değil ise kullanıcıya bunun için mesaj verilebilir.

Lisans
JSmooth GPL lisansı ile yayınlanmaktadır. Fakat JSmooth ile üretilen exe'ler istenilen lisansla dağıtılabilir.


0 Yorum:

Cevze, Java yazılım geliştirme ortamı ile ilgili konuları içeren bir Hakan Uygun weblogudur. Yapımında Blogger-Templates'den şablon kullanımıştır. Ayrıca Cezve resmi de mehmetefendi.com'dan alınmıştır.