<$BlogRSDURL$>

IzPack 

Java ile platform bağımsız uygulamalar geliştiriyorsunuz, ama kurulum programlarını her platform için ayrı ayrı mı hazırlıyorsunuz? O zaman IzPack'e ihtiyacınız var.

IzPack XML tabanlı bir kurulum tanımı dosyasını kullanarak kurulum paketlerini bir jar olarak hazırlar. Hangi platformda olursa olsun java -jar install.jar diyerek kurulumu gerçekleştirebiliyorsunuz [1]. Sizin için kaldırma ( uninstall ) programını otomatik olarak hazırlayacaktır.

Okuması ve hazırlaması kolay bir doküman tanımına sahip olan kurulum tanım xml'i içerisinde hazır kurulum dialoglarından hangilerini seçtiğinizi, bu dialoglarda ne gibi bilgiler bulunacağını, kurulum paketlerinizi ve bunların opsiyonel olup olmadığını seçebiliyorsunuz.

Ayrıca hazırlamış olduğunuz kurulum setini birden fazla dil desteği ile hazırlayabiliyorsunuz [2].

Kurulum sırasında işletim sistemlerine göre farklı davranış ve görünüm seçenekleri belirleyebiliyorsunuz.

Ayrıca komut satırından çalıştırılan bir uygulama olduğu için Apache ANT derleme işlemlerinize entegre edebilirsiniz.

Bütün bunların ötesinde eğer kurulum sırasında tamamen sizin sisteminize özel bilgiler almak istiyorsanız, kendi dialoglarınızı yazıp sisteme ekleyebiliyorsunuz.

Sistem içerisinde dialoglardan toplanan bilgileri kullanarak, ki kendi özel bilgi alanlarınızı da bu dialoglara ekleyebiliyorsunuz, işletim sistemine özel betikler hazırlayabiliyorsunuz. Özellikle *nix ortamlarında başlangıç betikleri hazırlamak için oldukça gerekli bir yetenek.

GNU GPL lisansı ile dağıtılmaktadır.

[1] Eğer windows kullanıcılarının komut satırından bir kurulum programı çalıştıramıyacağını düşünüyorsanız, JSmooth'u deneyiniz.
[2] Türkçe desteği için gerekli çevirileri yaptım, son bir kontrolden sonra, geliştiricilere göndereceğim.

0 Yorum:

Cevze, Java yazılım geliştirme ortamı ile ilgili konuları içeren bir Hakan Uygun weblogudur. Yapımında Blogger-Templates'den şablon kullanımıştır. Ayrıca Cezve resmi de mehmetefendi.com'dan alınmıştır.