<$BlogRSDURL$>

Java ve Raporlar 

JasperReports
Uygulamanızı yazdınız, bütün veri giriş ekranlarınız ( masaüstü ya da web ), iş kurallarınız hazır. Bütün yazılımların temel amacı toplanılan verileri analiz etmek ve evet şimdi sıra geldi raporları hazırlamaya. Ama ne kullanmalı...

Belki en basiti, sorgu sonuçlarınızı düz metin dosyalarına, XML ya da HTML dosyalarına çıkartmak. Ama çoğu zaman bunlar yeterli olmayacak, görsel olarak daha iyi sonuçlar veren baskı sorunları yaşamıyacağınız formatlarda raporlar hazırlamanız gerekecek. Piyasada bir çok çözüm mevcut. En iyilerinden biri ise ^JasperReports.

Bant tabanlı alışıla geldik bir rapor tanımlama içeriğine sahip. Detay, sayfa, rapor, grup, kolon başlık ve bitiş bantları, alt-rapor destekleri bulunuyor.

Rapor tasarımınızı bir XML dosyası olarak hazırlıyorsunuz. Daha sonra ister bu kaynak kodları ya da önceden derlenmiş hallerini kullanarak, raporları veridiğiniz parametrelere göre istediğiniz ortama alabiliyorsunuz. Desteklenen ortamlar içerisinde ekran ve yazıcının dışında PDF, HTML, XLS, CSV ve XML dosyaları da bulunuyor.

Ayrıca rapor değişkenleri tanımlayıp bunlar üzerinde Java dili ile küçük kodlar yazabileceğiniz gibi istediğiniz ya da kendi geliştirdiğiniz bir betik motorunu ( script engine ) rapora tanıtarak raporlarınıza çalışma zamanı betikleri ( run-time scripts ) ekleyebilirsiniz.

Raporlar için veri kaynağı olarak JDBC bağlantısı ile standart veri tabanı sorguları kullanabileceğiniz gibi kendi veri kaynağı implementasyonlarınızı da hazırlayabilirsiniz. Özellikle Hibernate veya benzeri kütüphane kullanıcıları için oldukça önemli bir özellik olarak göze çarpmakta.

OpenReports Designer
Bir motor olarak JasperReports'u kullanabilmek için raporları ya düz metin editörleri ( XML editörleri ) kullanarak XML dosyası üzerinden hazırlamamız ya da JasperReports için kaynak üretebilen görsel araçlar kullanmamız gerekmekte.

Başarılı bir rapor motoru olarak JasperReports için bir çok görsel araç geliştirilmekte fakat bunların içerisinde en oturmuşu ( stable ) olarak OpenReports Designer'ı tavsiye ederim.

Üç sayafalı arayüzünde ister XML editörü kullanarak doğrudan kaynağa müdahale edebilir, ister görsel tasarım araçları ile raporunuzu hazırlayabilirsiniz. Yaptığınız değişikliklerin yansımasını, üçüncü sayfa üzerinde hemen gözlemleyebilirsiniz.

OpenReports
Raporları hazırladık şimdi bunların kullanıcıya sunulması lazım. İhtiyaçlarınız doğrultusunda kendi arayüzlerinizi hazırlayabilirsiniz. Sonuç olarak JasperReports hazırlanmış olan raporlarınızı istediğiniz ortama çıktı olarak vermekte. Swing ile hazırladığınız uygulamalarınızda çağırıp kullanabileceğiniz bir gösterim aracıda bulunmakta.

OpenReports ise web üzerinden rapor sunumunu kolaylaştırmak için gerekli araçları size sunmakta. Özellikle hangi raporu hangi kullanıcıların alabileceği gibi hak kontrolleri ve kullanıcı hak yönetimi konusunda kolaylıklar sunmakta. Rapor parametrelerini web GUI'si üzerinden geçirmek için hazır yöntemler sunmaktadır.


Lisanslar
Teodor Danciu tarafından geliştirilen JasperReports, JasperReports License 1.0 ve GNU Lesser Public License 2.1 ile yayınlanmaktadır.

Open Source Software Solutions tarafından geliştirilen OpenReports ve OpenReports Designer, GNU General Public License ile yayınlanmaktadır.

Referanslar
JasperReports
JasperReports görsel tasarım araçları
Open Source Software Solutions
OpenReports
OpenReports Designer

0 Yorum:

Cevze, Java yazılım geliştirme ortamı ile ilgili konuları içeren bir Hakan Uygun weblogudur. Yapımında Blogger-Templates'den şablon kullanımıştır. Ayrıca Cezve resmi de mehmetefendi.com'dan alınmıştır.