<$BlogRSDURL$>

NetBeans 5.0 

Önümüzdeki günlerde beta sürümleri yayınlanmaya başlayacak olan, kişisel olarak tercih ettiğim Java geliştirme ortamı, Netbeans IDE'nin yeni geliştirilen sürümü, yapılan tartışmaların ardından 4.2 yerine 5.0 olarak adlandırılmaya karar verilmiş.

Yeni sürüm aslında major sayılabilecek özellikler barındırmakta. Bunlardan bazıları şunlar :

Mattise
Mattise Netbeans'ın yeni GUI hazırlama ortamı geliyor. Hali hazırda Netbeans içerisinde bulunan GUI hazırlama aracına hatta piyasada bulunan diğer Java GUI hazırlama araçlarına göre oldukca becerikli olan bu modül, özellikle Java için RAD aracı arayanlar için biçilmiş kaftan olacaktır.

Refactoring
Yeni sürümle birlikte refactoring konusunda da çok ciddi yenilikler ve özellikler gelecek. Bu özellikler ile alternatif diğer IDE'lerin yeteneklerine kavuşmuş olacak.

CVS
Yeni CVS modülü ile kaynak kod takip işlemi çok daha kolay ve bütünleşik bir hale gelecek.

JBoss
Java EE geliştirme için artık sadece Sun ONE değil başta JBoss olmak üzere başka uygulama sunucularıda desteklenmeye başlıyor.

Kod Tamamlama
Yeni kod tamamlama modülü ile işlemler çok daha hızlı yapılabilecek. Ayrıca daha önce çok yeterli olmayan HTML, JSP, JSF için kod tamamlama da geliştirilmiş durumda.

Modül Geliştirme
Netbeans içerisinde çalışacak ekler yazmayı kolaylaştırmak amacıyla, çeşitli sihirbazlar, modüller, en önemlisi örnek kod ve dokümanlar hazırlanmış durumda.

Profiler
Netbeans IDE'den bağımsız olarak geliştirilmekle birlikte Netbeans'e bütünleşik olarak çalışacak olan profile aracı da geliştirilmesinin sonlarına gelmiş durumda. Şu anda beta testleri sürmekte. Bittiğinde Netbeans 5.0 ile bütünleşik olarak çalışacak.

Collabration

Sun'ın bir süre önce açtığı, hali hazırda Netbeans 4.1 ile birlikte de çalışan uzak bilgisayarlarda Netbeans içinde birlikte çalışmayı sağlayan aracı, Collab Netbeans 5.0 ile bütünleşik olarak sunulacak.

Daha fazla bilgi için, Netbeans.org, NetBeans Planet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

0 Yorum:

Cevze, Java yazılım geliştirme ortamı ile ilgili konuları içeren bir Hakan Uygun weblogudur. Yapımında Blogger-Templates'den şablon kullanımıştır. Ayrıca Cezve resmi de mehmetefendi.com'dan alınmıştır.