<$BlogRSDURL$>

Commons - CLI 

Daha önce uygulama ayar bilgilerinin okunmasını kolaylaştırmak amacıyla yazılmış olan Commons - Configuration'dan bahsetmiştik. O yazıda bahsedilmeyen fakat hepsinden çok kullanılan bir başka ayar bilgisi kaynağı daha var : Komut Satırı Parametreleri.

Grafik Masaüstü Ortamı'na sahip işletim sistemleri kullandığımız günümüzde eskisi kadar dikkatimizi çekmesede komut satırı orda, arka planda sürekli çalışmakta.

Java uygulamaları da aslında, bir komut için parametre olarak verilerek çalışırlar :

java -jar bisi.jar


Komut satırından gelen parametrelere erişim aslında oldukça kolaydır. Uygulamanızın ana sınıfının main fonksiyonuna parametre olarak sistem tarafından gönderilirler.


public sctatic main( String[] args ){
....
}



Asıl zor olan ise bu parametrelerin ayıklanıp kontrol edilmeleridir. Sadece parametrelerin kendilerini değil verilmiş olan değerlerin doğruluğunu da kontrol etmeniz gerekmekte.

Jakarta Commons CLI projesi de tam burda imdadımıza yetişiyor. Basit anlaşılır bir arayüz ile gelen parametrelerin kontrolünü sağlıyor.

En basit hali ile aşağıdaki gibi bir kod bloğu içinde gereken tüm kontroller yapılabiliyor.

// create Options object
Options options = new Options();

// add t option
options.addOption("t", false, "display current time");

CommandLineParser parser = new PosixParser();
CommandLine cmd = parser.parse( options, args);

if(cmd.hasOption("t")) {
// print the date and time
}
else {
// print the date
}

0 Yorum:

Cevze, Java yazılım geliştirme ortamı ile ilgili konuları içeren bir Hakan Uygun weblogudur. Yapımında Blogger-Templates'den şablon kullanımıştır. Ayrıca Cezve resmi de mehmetefendi.com'dan alınmıştır.