<$BlogRSDURL$>

ide4db 

Her veri tabanı, geliştiricilere kolaylık sağlamak için kendi araçlarını sunmaktadır. Fakat bu araç seti, o veri tabanı üreticisinin birincil hedefi olmadığı için daha çok veri tabanı yöneticilerini hedef almakta ve o veri tabanı için tercih edilen platformları desteklemektedirler.

Veri tabanı üreticisinin haricinde, 3. parti yazılımlar da mevcuttur. Fakat bunlar kapalı kodlu yazılımlar olup birincil hedefleri pazar payı büyük olan veri tabanları için işleri kolaylaştırmaktır.

Veri tabanı uygulaması geliştirme sırasında, tasarım, geliştirme ve bakım süreçlerinin hepsinin bir araç ile gerçekleştirilebilmesi programcı ve yöneticinin işlerini çok kolaylaştıracaktır.

IDE4DB projesinin hedefi de bu sorunlara çözüm sunacak, platform bağımsız, veri tabanı bağımsız, özgür bir araç seti sunmaktır.

Veri tabanı ve platform bağımsız olma hedefini sağlamak için Java teknolojileri kullanılacaktır.

Üç temel katmana sahip olması planlanmaktadır. Bunlar :

  1. Başka uygulamalar tarafından da kullanılabilecek veri tabanı işlemlerini kolaylaştıracak kütüphaneler hazırlamak.
  2. ANT ve benzeri araçlarla kullanılabilecek komut satırı uygulamaları geliştirmek. Özellikle toplu işlemler için gerekli olan uygulamaları hazırlamak ( DBDiff, DBCopy, I-SQL v.b. )
  3. Hem geliştiriciler hem de sistem yöneticilerin işini kolaylaştıracak veri tabanı tasarım, geliştirme ve yönetimi işlerini yapacak bir IDE. Bu IDE için NetBeans platformu kullanılması düşünülmektedir.
Henüz planlama aşamasında olan proje için geliştirme sürecine katkıda bulunmak isteyen herkesi projenin SourceForge'da ki sitesine bekleriz...

0 Yorum:

Cevze, Java yazılım geliştirme ortamı ile ilgili konuları içeren bir Hakan Uygun weblogudur. Yapımında Blogger-Templates'den şablon kullanımıştır. Ayrıca Cezve resmi de mehmetefendi.com'dan alınmıştır.